Vuurwerkangst ontstaat doordat uw hond of kat een keer schrikt van vuurwerk. Als er dan niet gelijk iets positiefs aan gekoppeld wordt, bijvoorbeeld een koekje geven of spelen met uw dier, kan er angst uit voort komen.
Vuurwerkangst voorkomen
Je moet zien te voorkomen dat je dier angstig wordt voor harde geluiden. Vaak behandelen ze dit al bij puppycursus. Laat je dier wennen aan geluiden en als je dier schrikt, leidt het dier dan gelijk af door te gaan spelen. Tip: schenk vooral geen aandacht aan harde geluiden en probeer zelf niet bang te zijn of te schrikken. Doe in het bijzijn van je dier niet anders dan anders, ga niet voor het raam staan kijken wat het was etc., probeer net te doen of er niks anders is dan normaal. Kortom, probeer z’n angst niet te versterken, zeg niet met een hoog stemmetje: Poeh, dat was schrikken! Maar ga gelijk over in spel met je dier, het harde geluid wordt dan gekoppeld aan iets leuks.
Wat te doen als uw huisdier vuurwerkangst heeft?
De beste behandeling is gedragstherapie, dit is namelijk de enige manier om het dier over de angst heen te laten komen. Het mooiste zou zijn om dit in combinatie te doen met een gedragstherapeut, door middel van geluid desensibilisatie therapie. Vraag ons voor meer informatie.
Maar u kunt hier zelf als huisdiereigenaar ook een verschil in maken. Wat we willen bereiken is namelijk dat de reactie op stressvolle geluiden veranderd. Dit kunt u doen door uw dier in huis (vertrouwde omgeving) te laten wennen aan geluiden, terwijl het dier wordt afgeleid met iets leuks. Dit is voor elk dier natuurlijk anders; het kauwen van een bot, koekjes verstrooien in huis, een lik/snuffelmat of spelen. Doe iets wat bij het dier past. U kunt de volgende geluidsfragmenten gebruiken:
https://www.youtube.com/watch?v=ryNlmw8745U&t=57s
https://www.youtube.com/watch?v=ryO6vBNZ8ms
Of een cd kopen via de volgende link:
https://www.medpets.nl/clix-geluid-lawaai-cd.
Ons advies is om dit in combinatie te doen met een voedingssupplement tegen stress. Dit middel heeft een optimaal effect als je hier 1-2 maanden voor oudejaarsdag mee begint in combinatie met de geluidstraining. Vraag onze assistentes naar de mogelijkheden.
Geluid desensibilisatie training
Uw dier mag bij het horen van het geluidsfragment geen stress tonen, gebeurt dit wel dan staat het geluid te hard.
Stap 1: Het geluid aanzetten tijdens een leuke bezigheid/afleiding, spelen, koekjes strooien, lik/snuffelmat, etc. Het geluid dient nauwelijks hoorbaar te zijn, uw dier mag geen angst tonen. Doe de training eerst alleen overdag.
Stap 2: Als uw dier rustig is, kunt u na enkele minuten in de buurt rustig gaan zitten en iets voor u zelf doen, zodat uw dier dit ook kan doen.
Stap 3: Indien uw dier de oefening twee keer op hetzelfde volume heeft kunnen doen zonder angst te tonen, mag u het volume iets harder zetten. Niet tijdens de oefening het geluid harder zetten.
Stap 4: Als u de bovenstaande stappen twee keer heeft herhaald, kunt u gaan afwisselen van afleiding, tijdstip (overdag) en geluidsfragmenten.
Stap 5: Indien de bovenstaande stappen goed gaan, kunt u in het donker gaan trainen. Begin dan wel met een lager volume. Mocht het dier ook angstig zijn voor lichtflitsen, is dit ook te trainen, door iemand voor het raam foto’s te laten maken met flits, of de geluidsfragmenten af te spelen in het donker op de tv.
Stap 6: De oefening blijven onderhouden, ook na de jaarwisseling of nadat de therapie klaar is. Blijf de geluidsfragmenten regelmatig afspelen. Herhaling en gewenning zullen de enige manier zijn waardoor het dier minder angst gaat vertonen.
Rondom oud en nieuw is er aan de hand van de situatie in overleg met ons ook andere medicatie te gebruiken, maar dit is dus alleen voor een aantal dagen. De knallen zijn vaak al weken voor oudejaarsdag te horen. Dit zal de angst dus ook niet wegnemen voor de jaren daarna. Daarom hopen we dat jullie net als ons vol goede moed de dieren minder bang willen laten zijn door middel van training/gewenning in combinatie met een angstverminderend supplement.
Tips en adviezen
- Houdt uw huisdier in een rustige en vertrouwde omgeving.
- Laat katten niet naar buiten en zet eventueel een extra kattenbak neer.
- Zoek een rustige uitlaatplek en laat honden niet loslopen tijdens het uitlaten.
- Blijf zelf rustig. Nerveus gedrag van de eigenaar neemt het dier over.
- Demp in huis het geluid van vuurwerk door de radio of televisie aan te zetten en de gordijnen te sluiten.
- Laat uw hond nooit alleen thuis. Breng uw dier eventueel naar een pension als het niet anders kan (deze liggen vaak wat afgelegen, waardoor de knallen van het vuurwerk minder hard zijn).
- Geef uw dier afleiding.
- Beloon rustig en kalm gedrag.
- Zorg ervoor dat uw huisdier gechipt en geregistreerd is, mocht deze eventueel ontsnappen.
Vuurwerkconsult
In de maand december is het mogelijk om bij de paraveterinair een vuurwerkconsult aan te vragen. In dit consult nemen we alle mogelijkheden door die er zijn om de vuurwerkangst van uw dier te bestrijden en zal voor uw dier een advies op maat gemaakt worden. Hier zijn geen kosten aan verbonden.
Heeft u nog vragen, kunt u ons bellen op 038-3766201.